Zonne-energie

Als installateur kunnen wij niet meer om het fenomeen zonne-energie en leveren wij deze systemen ook.

Uiteraard is de situatie waar een van de of beide onderstaande systemen wordt toe gepast verschillend.

Neem daarom vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie en offerte’s

Ook kunnen wij uw zonne-panelen & zonnen-collectoren inspecteren met onze FLIR camera’s. Voor inspectie op hoogte beschikken wij over een Drone.

Er zijn voor 2 soorten panelen verkrijgbaar.

 • PV panelen welke elektrische energie opwekken.Solar flower
 • Zonne-collectoren welke een vloeistof verwarmen om gebruikt te worden in een verwarming systeem
 • zonnecollectoren

 

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel of PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Er wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd.

Meestal wordt de afkorting PV van het Engelse photovoltaic gebruikt. PV-modules zijn zonnepanelen, een PV-systeem is een volledige installatie bestaande uit zonnepanelen, bekabeling, regelapparatuur, koppeling aan batterijen of stroomnet en draagstructuur.

De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met vele voordelen tegenover energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Waar uit bestaat een zonnepaneel?
Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, wat uit twee lagen bestaat. Licht laat tussen deze twee lagen elektrische stroom lopen. Daarom heten zonnepanelen ook wel fotovoltaïsche cellen en worden afgekort ook wel PV-systemen genoemd.

Bij een andere vorm van PV zijn de elementen gemaakt met de dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. Deze vorm van heeft zijn voor- en nadelen. Zo is deze vorm beduidend goedkoper maar een groot nadeel is het lagere rendement.

Toepassing PV-panelen
Met stroom uit zonnepanelen is het mogelijk rechtstreeks batterijen op te laden voor tuinlampen, radio’s, verkeerslichten en nog veel meer. Dit worden “autonome PV-systemen” genoemd.
Een PV-systeem kan ook via een omvormer wisselstroom aan het stroomnet leveren. Hierdoor is onmiddellijk gebruik mogelijk. Het overschot aan stroom wordt bij netgekoppelde PV-systemen (een openbaar verdeelnet) gevoegd. ‘s Nachts en op donkere dagen hoeft u zich geen zorgen te maken, aangezien de stroom dan van dit openbare verdeelnet wordt gehaald.

Wat levert het op?
De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoeveelheid zon; de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. In gebieden rond de evenaar is de opbrengst hoger dan in andere gebieden met meer bewolking.
 • Oppervlak; Het oppervlak van het zonnepaneel (lengte maal breedte) is erg belangrijk als het om de opbrengst van een paneel gaat.
 • Manier van het aan elkaar bevestigen van de panelen (parallel of serieel).
 • Rendement; het rendement verschilt sterk per type zonnepaneel. Er worden veel nieuwe ontdekking gedaan waardoor het
  rendement blijft stijgen.
 • Het achterliggende systeem; als het opslagsysteem vol is, kan er geen energie meer bij. Dan zal een paneel dus voor niets werken.
 • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; per plaats in de wereld verschilt de hellinghoek met het maximale rendement heel erg. Vanzelfsprekend behaalt een zonnepaneel met een bepaalde hellinghoek in Nederland een heel andere opbrengst dan in bijvoorbeeld Amerika.
 • Zijwaartse hoek : optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden.
 • Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.

Principe van een Zonne-collector:

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Het opgewarmde water in de buizen wordt verpompt en de warmte daarvan bewaard in een geïsoleerd voorraadvat: de boiler. Wanneer de temperatuur in de buizen hoger is dan in de boiler zet een regeleenheid de pomp aan. Daardoor wordt door het koude water van de boiler de zonnecollector gekoeld en wordt de boiler door het warme water van de zonnecollectoren verwarmd. Na enige tijd, wanneer de zonnecollector en de boiler bijna dezelfde temperatuur hebben, schakelt de regeleenheid de pomp uit. Op deze manier staat er een hoeveelheid warmte beschikbaar om gebruikt te worden op het gewenste moment, al schijnt de zon zwak of helemaal niet. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo’n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming. Bij toepassing van een thermosifonsysteem is geen pomp en geen regeling nodig.

Zonneboiler met naverwarmboiler, verwarmd door de cv-ketel

Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater, al of niet indirect, door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketel, de geiser, een door CV-water verwarmde naverwarmboiler of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming. Een cv-ketel die geschikt is voor het naverwarmproces dient het Gaskeur NZ label te dragen. De afwijkende eigenschap van een NZ label ketel en een reguliere cv-ketel is dat de inlaattemperatuur tot 85 graden Celsius of hoger geen probleem vormt voor de cv-ketel.

Er zijn systeem oplossingen welke beide systemen combineren!!